Параграф22 Daily

§22 Новини

На 15 юли стартира процедурата за избор на наследник на Цацаров

Процедурата по избор на новия главен прокурор ще започне в първия ден на съдебната ваканция - 15 юли. А в разгара на жежкото лято, докато магистратите се пекат по плажовете у нас и в чужбина, ще текат номинациите за новия прокурор номер едно в държавата: те трябва да приключат до 29 юли.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в сряда (5 юни) прие хронограма за подготовката и провеждането на процедурата, която трябва да определи кой ще седне в стола на Сотир Цацаров. Неговият седемгодишен мандат изтича на 10 януари 2020 година.

Предложение за нов главен прокурор може да посочат трима членове на прокурорската колегия или правосъдният министър Данаил Кирилов. Кирилов вече каза, че няма да се ползва от това правомощие.

Ако пленумът на ВСС приеме хронограмата, предложена от прокуратурата, номинациите за нов главен прокурор ще се внасят пред пленума на ВСС в четири поредни заседания между 15 и 29 юли. До 12 август кандидатите ще пишат концепции. Изборът ще е на  14 ноември: главен прокурор се избира с гласовете на 17 от 25-мата членове на ВСС и се назначава с указ на президента.

До момента се изтъркаляха няколко имена за възможни наследници на Цацаров. Заместникът му Иван Гешев, който най-често бе спряган за поста обаче заяви, че няма такива мераци. "Излъскването" на оклюмалия покрай скандала с барбекюто на терасата му рейтинг на Пламен Георгиев изглежда невъзможно. Шефът на Апалетивния спецсъд Георги Ушев също бе сред коментираните в обществото имена, но пък очакванията на обществото (поне според проучването на Европейския институт за стратегии и анализи отпреди няколко дни), са постът да се заеме от прокурор от кариерата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във