Параграф22 Daily

§22 Новини

На 22-ма курсанти от Военноморското училище бяха присвоени първи офицерски звания

Първо офицерско звание бе присвоено днес на 22-ма курсанти от Випуск 2020 "Добруджански" от ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" на тържествена церемония на Морска гара във Варна, което е кулминацията на честванията на 141-та годишнина от създаването на Военноморските сили. На церемонията присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, Варненският и великопреславски митрополит Йоан, кметът Иван Портних и др.

Лейтенантските си пагони получиха 16 момчета и 6 момичета. Първенец на випуск 2020, с успех 5.75 е Атанас Цветков от специалност "Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво", който получи пагоните си от министъра на отбраната. Вицепремиерът награди на първенеца с офицерска сабя, парична премия и военна литература. В специализация "Корабоводене за ВМС" първенец е Георги Петров. С най-висок успех във "Военноморски комуникационни и радиотехнически системи" е Виктория Станева, а в "Корабни машини и механизми" - Георги Стамов.

Министърът на отбраната и началникът на отбраната бяха посрещнати на Морска гара във Варна с военен ритуал, след което се проведе ритуалът по тържествено вдигане на флаговете на корабите от Военноморските сили на България.

Гостите на тържеството наблюдаваха по-късно военни демонстрации, а вечерта във Варна е концертът на Хора на ветераните.
Българският военен флот е създаден през 1879 г. в Русе. През 1897 г. започва изграждането на черноморския флот с главна база Варна.

Празникът на ВМС се отбелязва на вторият неделен ден на месец август.

Facebook logo
Бъдете с нас и във