Параграф22 Daily

§22 Новини

На извънредна среща в Люксембург ЕС обсъди засиления миграционен натиск

Кризата в Либия и произтичащият от нея засилен миграционен поток през Средиземно море към Европа доминираха днешния Съвет „Външни работи”, който се проведе в Люксембург. Извънредната среща във формат министри на външните и на вътрешните работи бе свикана от Върховния представител Федерика Могерини в контекста на зачестилите в последно врече случаи в Средиземно море. Тя подчерта, че срещата, събрала 41 европейски министри за по-малко от 24 часа, е ясен знак за силната политическа воля на страните членки и общото мнение, че е необходим всеобхватен стратегически подход.

В заседанието участва и комисар Димитрис Аврамопулос, който представи от името на Комисията план от 10 конкретни мерки за справяне с проблема, сред които борба с мрежите за трафик на хора, засилване на операцията на Фронтекс в Средиземно море, солидарно разпределение между страните членки на отговорността при приемането на бежанци и търсещи убежище. Темата ще бъде обсъдена и на най-високо политическо равнище на свикания на 24 април извънреден Европейски съвет.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова изрази принципната подкрепа на българската страна за предложение мерки, като подчерта, че паралелно с проблемите по морските граници, ЕС не бива да забравя и силния миграционен натиск, на който са подложени сухопътните, включително и България като външна граница на Съюза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във