Параграф22 Daily

§22 Новини

На "Капитан Андреево" всичко е спокойно, жандармерията бди

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че ГКПП "Капитан Андреево" функционира нормално по всички параметри и от двете страни. Както е известно по-рано днес той инспектира пункта заради информацията от Българската агенция по храните, че частната фирма "Евролаб" възпрепятства работата на пункта. 

Екипи на жандармерията са тук, за да поддържат обществения ред и преустановят конфликти. Жандармерията не спря, а възстанови трафика. Това заяви служебният министър Иван Демерджиев. Агенцията по безопасност на храните и частната фирма "Евролаб 2011" спорят за това кой трябва да осъществява контрола върху внасяните стоки. Преди дни БАБХ пое всички дейности по фитосанитарния контрол. Агенцията взе и дейностите по разтоварване и товарене на ТИР-овете, подлежащи на проби, като разшири дейността си.

Проблемът с камионите го заварихме още с встъпването ни в длъжност. Той ескалира някъде около петък, но в събота през нощта бе разрешен. Камионите преминаваха с известни затруднения, заяви Демерджиев.  По отношение на правните спорове на БАБХ, Демерджиев съобщи, че няколко агенции ще я подпомагат и цялата държава ще се бори с правни и юридически средства за разрешаване на ситуацията в ползва на държавата. Мястото за решаване на спора е в съда и горещо се надявам двете страни там да намерят крайните решения, заяви Демерджиев. Предстои да бъде решен въпросът с помещенията, които "Евролаб 2011" все още не е освободила, съобщи от своя страна директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов. Имаме решение да удвоим капацитета на изследване на проби със закупуване на още машини, добави още проф. Даскалов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във