Параграф22 Daily

§22 Новини

На мястото на незаконните гаражи трябва да стане това, което е по ПУП

Начинът, по който в София се бутат съществуващите от години гаражни клетки, създава впечатление, че е част от административния хаос, забъркан от администрацията, която управлява столицата. През 2012 г. е започнал квазипроцес по узаконяване на част от клетките, но тази активност се компрометира, когато те се намират върху общински терен. 

Това коментира пред Радио София Андрей Зографски от „Спаси София“: „Тези клетки продължават да бъдат незаконни и всички подлежат на премахване. Втората не по-малко важна стъпка е да се приложи предвиденото в ПУП (Подробен устройствен план). Ако теренът е предвиден за зелена площ – да стане такава, а не кална точка или паркомясто.“

Зографски припомни, че от „Спаси София“ са проучили и предложили проект за места, където да бъдат изградени етажни паркинги – в първия пакет са „Люлин“, „Младост“ и Овча купел“, но мнозинството в Столичния общински съвет бави доклада, въпреки, че вече е разгледан в Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика.

Ако се одобри проектът до 6 месеца паркингите могат да бъдат готови. За 2021 г. обаче в бюджета на Столичната община не е предвиден и 1 лев за паркинги, допълни Андрей Зографски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във