Параграф22 Daily

§22 Новини

На остров Бали са арестували двама българи за скимиране на банкомат

Полицията в Бали арестува двама българи заради опит за скимиране в Семиняк вчера вечерта, в поредния случай, в който участват граждани от източноевропейската държава, съобщават медии в Бали и Индонезия. Двамата мъже, идентифицирани от местните медии като Теодор Степанов Петров и Камен Севдалинов, са преследвани от полицията, след като предупреждение от местна банка алармира, че в банкомат на път Джалан Сънсет, Семиняк, е монтирано скимиращо устройство. "Въз основа на тази информация, на 10 февруари полицията в Бали проведе акция в близост до банкомат в района, а в 11 ч. извършителите се появиха на мотоциклет", коментира Анди Файран, който ръководи отдела за общи престъпление в полицията в Бали. "След това извършителите влязоха в кабината на банкомата и от CCTV можем да видим, че са действали подозрително. Тогава полицията извърши арестите и Петров, и Севдалинов признаха престъпленията по време на разпит", допълва той.

В допълнение, властите откриха редица доказателства в мястото на престоя им в района на Керобокан, включително няколко устройства за скимиране и 11 милиона IDR (8 500 щатски долара). Чужденците са обвинени съгласно Наказателния кодекс на Индонезия (KUHP) и Закона за информационните и електронните транзакции (UU ITE), първият от които предвижда максимална присъда от 7 години затвор.

Бали има лош опит със скимиране на банкомати и в минали случаи често са участвали чужденци от Източна Европа. Само миналия месец двама българи са арестувани за предполагаем опит за скимиране, след като един от тях е хванат на банкомат в Кангу. В края на януари, заподозрените, идентифицирани като Методи Ангелов Николов и Янко Найденов Борисов, са обвинени поотделно съгласно Индонезийския закон за информация и електронни транзакции (UU ITE), който предвижда максимална присъда от 8 години затвор.

В началото на януари Окръжният съд в Денпасар осъди трима български граждани на седем месеца затвор всеки за опит за скимиране на банкомат в Бали. През септември тримата чужденци са се опитали незаконно да получат достъп до две различни места в Денпасар. Сред доказателствата, които са иззети по време на ареста им, са машина за четене на карти и брояч на пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във