Параграф22 Daily

§22 Новини

На първа инстанция оправдаха Дянков, Трайков, Прокопиев и още трима по делото „EVN”

ОБРЯВАМСпециализираният наказателен съд (СНС) оправда всички обвиняеми по делото за продажбата на миноритарния дял на ЕВН. Съдия Вилислава Ангелова прочете присъдата. Оправдани са бившите министри от кабинета наГЕРБ Симеон Дянков Трайчо Трайков, както и бизнесменът Иво Прокопиев. Другите трима добвиняеми са експертите на инвестиционния посредник "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев. Дянков ще чуе решението на съда през видеовръзка, защото се намира в САЩ.

Прокуратурата не харесваше приватизацията на 33% в електроразпределителното дружество. Според обвинението схемата изглежда така: Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да извърши престъпление по служба, а Трайков е подсъдим за безстопанственост. Обвинението изчислява, че щетите за хазната от действията на Прокопиев и Дянков са над 20 милиона лева и настоява за между 3 и 10 години затвор.

След произнасянето на оправдателните присъди, съдия Ангелова изнесе кратки мотиви. Според тях част от обвиненията не съставляват престъпления, а друга част от обвиненията са за престъпления, които не са извършени.

След края на заседанието, прокурор Емил Петров заяви: "Има време за говорене, има време и за мълчание. Сега е време за мълчание". Той ще изчака изготвянето на подробните мотиви, за да протестират оправдателните присъди.

Прокурор Наталия Станчева каза, че може да отговори на всеки един пункт от изложението на съдията, но също смята да изчака подробните мотиви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във