Параграф22 Daily

§22 Новини

На първо четене: Бюрото за защита отива в правосъдното министерство!

Бюрото за защита при главния прокурор вече няма да е при него, а ще бъде под разпореждането на министъра на правосъдието. Лошата новина за обвинител №1 Иван Гешев дойде във вторник, след заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси в 46-то Народно събрание. Депутатите разгледаха и трите законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, внесени от депутати от "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Има такъв народ".

Очаквано комисията прие и трите законопроекта, общото в които е че, Бюрото за защита при главния прокурор трябва да бъде преместено към Министерството на правосъдието. Проектите минаха на гласуване на първо четене, предстои в сряда (1 септември)  да мине на първо четене и в пленарна зала, като вероятно те ще бъдат обединени в един текст.

Законопроектите, с които бюрото ще бъде отнето от главния прокурор, бяха гласувани с 12 "за" и 7 "против". Естествено, против бяха само депутатите от ДПС и коалиция ГЕРБ-СДС. Според ДПС преместването на бюрото в Министерство на правосъдието можело да доведе до заплаха за опазваните свидетели. От ГЕРБ пък обявиха, че промените се правят набързо, при положение че имало по-важни въпроси за държавата.

Както е известно, главният прокурор Иван Гешев прогнозира, че с промяната ударно ще намалеят свидетелите под защита. "Цената ще я платят българските граждани. Тези, които са изправени срещу мафията, нямат нужда някой да им носи чантата, а да ги защитава", заяви той преди седмица. Гешев очаква че когато бюрото мине към МП, има опасност от теч на информация за защитени свидетели, както и че много от служителите в бюрото ще напуснат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във