Параграф22 Daily

§22 Новини

На този етап мерките не може да бъдат разхлабени, заявиха от Националния оперативен щаб

Българите все още не са се срещнали масово с коронавируса и нямат изграден колективен имунитет. Това налага отказ от всякакво разхлабване на мерките на този етап.Такъв е изводът от приключилия първи скрининг, обхванал 1016 полицаи, обяви Националният оперативен щаб.

30 са новите заразени, 13 от тях  са в болница. Направени са 498 проби. Увеличението на установените случаи спрямо вчера е 5,2%. Общият брои на потвърдените случаи на COVID-19 в страната е 611 души по данни на Националния оперативен щаб.

Излекуваните са 48 пациенти, включително жена на 70 години. Има един починал мъж в Шумен на 72 години. Така общият брой на починалите достигна 24 души.

33 са медицинските лица с коронавирус. Новият установен случай е на лекарка без контакт с пациенти, а по-скоро е външно заразяване.

От изследвани 1016 полицаи, само 7 служители на МВР са имали среща с вируса, само двама от тях са с антитела, обявиха държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и шефът на Кризисния щаб ген. Мутафчийски. Резултатът от това изследване показва, че "популацията у нас е девствена по отношение на COVID-19", отсече шефът на ВМА.

Същите резултати е показало и изследване на голяма група военни. Над 1100 военни без симптоми са изследвани - резултатът е по-малко от 0,7% са имали среща с вируса, отчете генералът. Предстои изследване на моряците от наш кораб, завръщащ се от учение в Румъния. На него плават 146 моряци, които ще се изследват скринингово. "Нямаме данни за оплаквания, но ще ги включим в това проучване", добави Мутафчийски.

Изводите от проведеното изследване сред полицаи и военни до момента: "Засега се оказва съвсем правилна стратегията на правителството и на здравните власти, че такова масово скринингово изследване ще бъде скъпо и абсолютно безсмислено като данни", заяви ген. Мутафчийски. "Не е налице активна циркулация на вируса не е налице. Не може да разчитаме на масов имунитет, който да ни пази, рано е за намаляване на мерките", обобщи и проф. Кунчев. "Резултатите от това изследване са интересни от гледна точка от големия натсиск за провеждане на масово тестуване", добави той, предвид безполезността на такова, ако бъде проведено на този етап.

В момента циркулират и други вируси, предупреди д-р Кунчев. Самият той разкри, че през миналата седмица е прекарал за няколко дни ларингит, който няма общо с коронавируса. Утре на живо ще бъде показано тестуване за коронавирус с тестове от китайски производител.

Дълго време остават последиците при излекуваните от коронавирус. Кашлицата на изписаните продължава и повече от седмица, въпреки че са чисти от вируса. Също им продължават оплакванията за безсилие, задух, дискомфорт, но без температура. Не се знае до колко време ще се борим с коронавируса и трябва да се адаптират болниците за получаване на адекватни грижи от всеки гражданин.

Във ВМА се проследява всеки, който се лекува вкъщи, с по един телефонен разговор на ден. 115 пациенти от ВМА наблюдаваме, които са си вкъщи. Вече 5 пациенти са прибрани обратно в болница поради евентуални влошавания на състоянието им, заяви Мутафчийски.

Тежестта на клиничната проявява, заболяването при хората става по-леко и хронично. Известни са някои мутации на циркулиращия сега в света вирус, който започна като форма S, тя има три генетични разнородности, той мутира и стана във форма L. Това значи, че е станал по-вирулентен и по-опасен, и това е причината голямата заболеваемост в Италия, впоследствие и в Испания, добави Кантарджиев.

Когато инфекцията започне като гърлобол, кашлица и хрема трябва да се вземат всички мерки, за да се забави развитието на инфекцията – средства за лечение директно в гърлото. Вирусна инфекция най-лесно се забавя или избягва ако се вземат мерки в началото. Който сутрин се събуди с гърлобол, трябва да направи нещо. За разлика от грипа, който действа за два часа, коронавирусът се развива няколко дена, подчерта Кантарджиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във