Параграф22 Daily

§22 Новини

Наблюдаваме нарастване на грабежите в София по отношение на лица от женски пол

Наблюдаваме нарастване на грабежите в София и то по отношение на лица от женски пол. Това каза Стефан Милев, заместник-районен прокурор, по време на брифинг на МВР, във връзка с въоръжен грабеж на 18-ти февруари, на магазин за мобилни телефони.

„Деянията стават в тъмните часове на деня, при нападения в гръб се отнема чанти, бижута и други скъпи предмети”, заяви той. „В случаите, в които успяваме да разкриемр извършителите, благодарение на опративно-издирвателните действия, за да докажем обвиненията пред съда, в някои случаи се стига до условни присъди", обясни още прокурор Милев.

„Моето мнение е, че за подобен род деяния, условна присъда следва да е изключение, тъй като самият закон го е предвидил. Грабежът предвижда като наказание от 3 до 10 години "лишаване от свобода", уточни прокурорът. "Налагането на условни присъди на практика е изключение, а има една тенденция да се превръща в практика”, поясни той.

Според него с такъв вид наказателна политика се толерират този вид деяния. „Дори в рамките на една условна присъда лицето не осъзнава, че е осъждан. Разбирате, че лице, което е осъдено 29-ти януари условно и две седмици след това пристъпва към същия по вид деяния, е лице, върху което, това условно осъждане не е проявило никаква превантивна и възпитателна роля", подчерта прокурор Милев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във