Параграф22 Daily

§22 Новини

Наблюдават 12 осъдени чрез електронни гривни

Електронният мониторинг на затворниците вече е интегриран у нас. Това стана ясно по време на заключителната пресконференция по проект "Модернизиране на пенитенциарната система в България" в БТА. По данни на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" от 24 април 12 правонарушители вече са поставени под електронно наблюдение, което се изпълнява към момента. Сигналите се мониторират в контролния център, ситуиран в София.

Десет от лицата са поставени за контрол чрез радиочестотно наблюдение, като осем от тях имат забрана да напускат жилището си в определен часови интервал. Другите две лица се контролират чрез сателитно наблюдение, като на тях им е наложена забрана да посещават конкретни места.

По информация на зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов частта за електронното наблюдение е била формулирана в Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража през 2016 г., а от средата на тази година тези нормативни разпоредби вече са и фактическа реалност. Той подчерта, че това се дължи на последователните усилия на ръководството на Министерството на правосъдието и на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

Проданов посочи, че системата за електронен мониторинг е собственост на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и по този начин ведомството разполага с относително пълен контрол върху нея. Зам.-министърът уточни, че евентуалните проблеми със системата, които биха могли да възникнат в бъдеще, са свързани със сателитния сегмент, който е зависим от мобилните оператори и от покритието върху територията на страната.

От своя страна директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" главен комисар Васил Миладинов посочи, че включването на електронно наблюдение е важна част от модернизацията на пенитенциарната система като една от стратегическите цели. Чрез него се осъществява по-ефективен контрол върху лишените от свобода и им се дава възможност за по-ефективно приобщаване в обществото, тъй като с устройствата - т.нар. "гривни", те не се отдалечават от семействата и местоработата си.

От ведомството посочват, че процедурата за избор на изпълнител на проекта се е провела през 2017 г., а през 2018 г. е бил сключен договор за доставка, инсталиране, тестване и внедряване на системата, като гаранционната поддръжка е с продължителност 60 месеца.

Лицата, които подлежат на наблюдение, са три категории - лишени от свобода, които са настанени в затворнически общежития от открит тип, лица с наложени пробационни мерки "ограничение в свободното придвижване" и "задължителна регистрация по настоящ адрес", както и лица с наложена мярка "домашен арест".

Представителя на фирмата изпълнител на проекта Валери Даан обясни, че у нас се използват два вида електронно наблюдение. Първият е мониторингът на правонарушители под домашен арест, а вторият - наблюдение с GPS гривна със сателитен сигнал, чрез която може да се установи по всяко време къде се намира правонарушителят.

Правонарушителите, поставени под електронен мониторинг, са между 18 и 40 години. По-голямата част от тях са извършили престъпления против личността и против собствеността, а две от лицата са осъдени за общоопасни престъпления - шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества. Десет от лицата са поставени под 6-месечен електронен мониторинг, какъвто е максималният срок.

По данни на ведомството все още няма случай на нарушение на ограничителните мерки нито опит за нарушаване целостта на устройствата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във