Параграф22 Daily

§22 Новини

Началничката на ДЕА подаде оставка след секс скандал с нейни подчинени

Шефът на Агенцията за борба с наркотиците в САЩ (ДЕА) Мишел Лионхарт подаде оставка на фона на сексскандал с нейни служители, съобщават американските медии.  Както заяви правосъдният министър Ерик Холдър, Лионхарт му е обявила във вторник намерението си да освободи поста. Според Холдър тя ще напусне агенцията в средата на май. Тя оглавяваше ДЕА от 2007 г. след като е работила в Агенцията за борба с наркотиците в продължение на 35 години.

Според съобщения в медиите оставката й е свързана със скандал с нейни подчинени, които участвали в сексуални оргии. По време на командировки в Колумбия те ползвали услугите на проститутки, а забавленията им били организирани със средства на местните наркокартели.

Разследвани са действията на служителите на 4 федерални агенции през периода от 2009 до 2012 г. – ДЕА, Агенцията на контрол на алкохола и оръжията АТФ, ФБР и  шерифите, които отговарят за сигурността на полетите. В доклада се подчертава, че ФБР и ДЕА са отказали да сътрудничат. Документът разкрива слабости и липса на координация, сексуални злоупотреби, сексуален тормоз и други „лоши прояви” на агентите. В него е цитиран случай с десетина агенти на ДЕА, заподозрени за участие в шумни партита с проститутки. Седем от тях са признали за оргиите и са били отстранени за период от 2 до 10 дни.

В продължение на няколко години тези оргии с проститутки са били финансирани от местни наркокартели в  жилищата на агентите, наети от американското правителство, където са били и техните компютри и телефони. Така са създавали потенциален риск за сигурността. Това се е случвало между 2005 и 2008 г., но за това не се е знаело до 2010 г.

По-рано през месеца Ерик Холдър припомни на служителите на министерството на правосъдието, че им е забранено да ползват проститутки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във