Параграф22 Daily

§22 Новини

Националната лотария е сезирала ЕК заради идеята за национализизация или затваряне

„Сезирахме Европейската комисия по повод идеята на Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта. Смятаме, че те ще се намесят. Надяваме се някой да сезира и Конституционния съд. Чакаме да ни подкрепят и от Световната лотарийна асоциация, на която сме член, от Европейската лотарийна асоциация и нашите чуждестранни партньори. Трудно ни е обаче да им обясним какво се планира в нашата страна, защото подобно нещо няма никъде”. Това заяви в ефира на "Здравей, България" изпълнителният директор на Националната лотария Димитър Ганев.

От „Обединени патриоти" предложиха промени в Закона за хазарта, с които се забранява извършването на лотарийни игри от частни фирми. Вносител на законопроекта е Валери Симеонов. „На първо място залагам забраната за извършване на лотарийни игри от частни фирми. Редно е това да бъде държавен монопол, както е в много държави от ЕС, защото тогава част от печалбите гарантирано ще отиват в Спортния тотализатор", посочи той в петък.

„От това, което казва г-н Симеонов, единственото, което разбирам, е, че той няма никакви познания за нашия бизнес. Не е длъжен да ги има, но непознаването на Конституцията вече е лошо. Нейните принципи са за свобода на търговията, на бизнеса, на частната инициатива и забрана на монополите”, каза Ганев.

„В Конституцията изрично пише къде държавата може да прави монопол. Хазартът не е една от тези области”, посочи още изпълнителният директор на Национална лотария.„Това, което даде Симеонов като пример, е Австрийската лотария. Нейният собственик обаче е частна компания. Такава е ситуацията и в Англия, Италия, Гърция, Турция и други ", допълни Ганев. „Знаете, че държавните неща не са особено добре развити. Преди една година ние спечелихме концесията в Молдова. Там има абсолютен държавен монопол – държавата оперира, но чрез нас, ние сме концесионер и за 15 години имаме билети, спортни залози и числови игри”, коментира изпълнителният директор на Националната лотария.

„Смятам, че в България хазартът е много добре регулиран и проверяван. Не считам, че една промяна в закона ще доведе до нещо по-добро”, заключи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във