Параграф22 Daily

§22 Новини

Националната стратегия срещу корупцията за 2015-2020 г. не е каталог от мерки

България има проблем с корупцията. Нямаме напредък в борбата с корупцията на високи нива. Това каза на кръгла маса в Министерски съвет вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, която - заедно с министъра на правосъдието Христо Иванов, представи Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията 2015-2020 г..

"Важен източник беше докладът на ЕК. Той играе много важна роля в политическия живот на страната. Няма да забравим какво имаме да вършим. Направихме и оценка на предходната антикорупционна стратегия от 2009 година. Нейната цел беше да свърже всички елементи на борбата с корупцията. Анализирахме антикорупционните политики. Стратегията не е каталог от мерки", обясни Кунева и посочи, че се предлагат мерки в рамките на действащата Конституция, защото искат стратегията да бъде инструмент веднага и сега в ръцете на всички, които искат да действат.

По думите й, всяко отлагане размива стратегията. "Правим на 100% това, което можем да постигнем днес. Акцент в нашите усилия е да посочим кои са приоритетите и мерките. Едни от мерките са: борбата с корупцията по високите етажи, компетентността на всеки орган, който се организира, реформата на институционалната рамка, механизмът за мониторинг и оценка. Едни от приоритетите са: изграждане на ефективна система на антикорупционни органи и звена, противодействие на корупцията по високите етажи на властта", каза още Меглена Кунева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във