Параграф22 Daily

§22 Новини

Над 1 млрд. лева събрани от частни изпълнители

Частните съдебни изпълнители са събрали през 2014 г. задължения на стойност 1 млрд. и 20 млн. лв., съобщи новият председател на Камарата на Камарата на ЧСИ. През 2013 г. сумата е била 1 млрд. и 135 млн. лева, заяви в Разлог новият председател на Камарата на ЧСИ Георги Дичев, цитиран от БТА. Като цяло през 2014 г. се запазва тенденцията за спад в изпълнителните дела, която е започнала през 2013 г. Въпреки че най-много дела при ЧСИ продължава да образува бизнесът - 55 на сто от всички дела са в негова полза, 2014 г. е годината на обръщане на тенденциите. Банките продължават да отстъпват територия като основен потребител на услугите на ЧСИ - само 20 на сто от делата, отбелязват от камарата. В същото време държавата, общините и гражданите устойчиво се ориентират към ЧСИ при решаване на проблемите си с трудносъбираеми вземания, отчита камарата.Отчита се ръст от близо 15 на сто на делата в полза на държавата и общините в сравнение с 2013 г.

Другият отчетлив процес за 2014 г. е, че все повече граждани се обръщат към частните съдебни изпълнители за удовлетворяване на вземанията им. Средногодишно за 2013 г. и 2014 г. над 150 млн. лв. се възстановяват на граждани. От тях около 12 млн. лв. са неизплатени заплати и 3 млн. лв. - издръжки за деца, отчита камарата. В страната функционират 164 кантори на ЧСИ, в които работят над 2000 души. Нови 44 юристи, издържали успешно последния конкурс за ЧСИ, ще встъпят в длъжност след влизане в сила на заповедта на министъра на правосъдието.

Основен приоритет за новото ръководство на Камарата на частните съдебни изпълнители е максимален контрол върху членовете й, каза пред журналисти новият председател на камарата Георги Дичев. "Оставаме една от най-контролираните професии, като освен от министъра на правосъдието проверки имаме от инспектори на базата на наредба за финансов контрол", каза Дичев.

В окръжните съдилища, МВР и прокуратурата също се пускат жалби. Комисията за защита на личните данни и ДАНС също правят регулярни проверки, посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във