Параграф22 Daily

§22 Новини

Над 100 ареста при глобална акция срещу трафик на артефакти

Полицията е арестувала 101 души и е заловила 19 000 откраднати артефакти при международна акция срещу банди, пренасящи предмети на изкуството, откраднати от пострадали от войната страни, музеи и археологически обекти, съобщи Интерпол. В мащабната операция, проведена в 103 страни, са иззети монети от различни периоди, археологически предмети, керамика, историческо оръжие, картини и фосили, се казва в съобщение на световната полицейска агенция. Наред с други, афганистанските митнически служители иззеха 971 културни предмета на летището в Кабул, предназначени за Истанбул.

Испанската полиция, съвместно с колумбийските си колеги, иззе редица редки предмети, придобити чрез плячкосване, включително уникална златна маска Тумако, златни фигурки и древни бижута. "Трима трафиканти бяха арестувани в Испания, а колумбийските власти извършиха домашни обиски в Богота, в резултат на което бяха иззети още 242 древни предмета, най-голямото залавяно количество в историята на страната досега", се казва в изявлението.

Аржентинската полиция конфискува 2 500 древни монети в резултат на разследвана онлайн продажба, а латвийската полиция още 1 375 монети. „Организираната престъпност има много лица“, заяви генералният секретар на Интерпол Юрген Щок. „Трафикът на културни стоки е един от тях: това не е бляскав бизнес, управляван от превзети господа фалшификатори, а от международни престъпни мрежи. Не можем да гледаме на това отделно от борбата с трафика на наркотици и оръжия: знаем, че същите групи са ангажирани, защото това генерира големи пари."

Търговията с артефакти също предлага възможности за пране на пари и измами и финансиране на мрежи за организирана престъпност, каза Щок. Около 300 разследвания бяха открити като част от акцията, координирана от Световната митническа организация, Интерпол и Европол. "Служителите на реда обърнаха особено внимание на онлайн пазарите и сайтовете за продажби, тъй като интернет е важна част от незаконната търговия с културни стоки", се казва в изявлението.

Общо са иззети 8 670 културни предмета, достъпни за онлайн продажба - почти една трета от общия брой артефакти, заловени при операцията. „Като се има предвид, че това е глобално явление, засягащо всяка страна на планетата - било като източник, транзит или дестинация, от решаващо значение е правоприлагащите органи да работят заедно в борбата с него“, заяви Интерпол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във