Параграф22 Daily

§22 Новини

Над 18 кг златни изделия, укрити в тайник с електронен механизъм, откриха на Дунав мост 2

Златни изделия за над 700 000 евро задържаха митнически служители в лек автомобил на ГКПП Дунав мост 2.

Около 6,30 ч. на 19.03.2022 г., в района на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат, е била извършена проверка на лек автомобил с холандска регистрация, пътуващ от Турция за Холандия. При първоначално извършения оглед митническите служители от отдел „Борба с наркотрафика“ – Лом в ТД Митница Русе са открили специално изграден тайник в пода на превозното средство. Водачът му – турският гражданин Т.Х., е съдействал на инспекторите, като е отворил достъпа до тайника чрез специално електронно устройство - рид контакт в таблото на автомобила. Чрез него са били отключени два механизма, освободили предната седалка и капак с ключалка, монтиран в пода на колата.

В отворения тайник митническите служители са открили малки пакети и кутии с изделия от жълт и бял метал, с общо тегло от 18 097,37 гр. В него е била намерена и фактура за закупени в Турция златни бижута на стойност над 700 000 евро.

С постановление на наблюдаващия прокурор Т.Х. е привлечен в качеството на обвиняем за опит за контрабанда на стоки и предмети за търговски цели в големи количества без знанието и разрешението на митниците. Понастоящем той е задържан за срок до 72 часа. Предстои разглеждането от съда на искане за определяне на мярката за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по НК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във