Параграф22 Daily

§22 Новини

Над 200 дела в Пловдив заради улични дупки

Община Пловдив е изплатила 105 000 лв. по 206 дела за разбити автомобили в улични дупки през 2014 година. Това съобщи председателят на Асоциацията на пострадалите от катастрофи в България Владимир Тодоров, цитиран от Дарик радио.

По думите му през 2013 г. срещу община Пловдив са били заведени 162 дела, а са изплатени 147 обезщетения. За съжаление българските общини са длъжници на хората, за които трябва да се грижат, заяви Тодоров. Заради дупки по пътя има много тежки инциденти – смъртен случай на жена край Варна, пътници в кома, хиляди хора със счупени крайници или други наранявания, уточни той.

По думите му, в асоциацията са получени стотици сигнали от граждани за увредени коли и причинени катастрофи от некачествени пътни ремонти или дупки. Съветваме хората да получат обезщетения от своите застраховки „Каско“ и след това самите застрахователи да завеждат дела в съда. В 90 % хората печелят делата, но има тънък момент – полицаите трябва да пишат в протокола, че ПТП-то е причинено заради дупка, допълни Владимир Тодоров.

Той смята, че за съжаление българите имат ниска правна и застрахователна култура. Затова е разкрит „горещ“ телефон съвместно с транспортното министерство 0700 17 1120700 17 112 за пострадали от катастрофи, на който хората могат да се обръщат и получат експертни безплатни съвети по казусите си.

По думите на Тодоров, съдебната система в България е мудна, хората не вярват на справедливостта, а когато се сблъскат с бюрокрацията и бавните институции се обезверяват.

 "Всички плащаме данъци и винетки, нормално е да изискваме да имаме тротоари със залепени плочки, по улиците да се шофира нормално, да има велоалеи за нас и децата ни. Като си мълчим и се примиряваме, това рефлектира върху нас. Знаете, в Дантевия „Ад“ първият кръг е за безучастните. Ако сме безучастни и позволяваме тези неправди се случват, това рефлектира върху нас и децата ни", допълни шефът на Асоциацията на пострадалите от катастрофи в България.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във