Параграф22 Daily

§22 Новини

Над 230 000 граждани са върнати от КПП-тата в страната

Над 230 000 граждани са върнати от КПП-тата в страната. Има 22 случая на грубо нарушаване на въведения режим - въобще не са спрели на пропусквателния пункт, въпреки че са върнати са продължили, дори има случай в Габрово на ритнат полицай от преминаващ мъж на мотоциклет. Извършени са проверки на 62 940 декларации, като 3 750 от лицата, които са делкарирари, че отиват на работа нямат регистрирани трудови договори, а 528 от тях дори са регистрирани като безработни. Съставени са 21 215 акта за неспазване на въведените противоепидемични мерки, като 16 305 от тях са за неносене на маски.

Проверките на декларациите продължават. Най-честите нарушения, установени от декларациите, са че хората са заявили, че работят, но при направена справка е установено, че нямат трудов договор.

Относно контрола на лицата, на който е наложена карантина - до момента са над 107 466 лица, като активните в момента са близо 20 000. На над 88 000 лица карантината им вече е изтекла. По данни само от вчера има образувани 232 досъдебни производства, които са само за неспазване на карантината. Общо над 1 400 души не са спазили карантината. 39 от досъдебните производства вече са приключи.

В периода се отбелязва спад на регистрираните престъпления с около 25% - кражби, грабежи, отнемане на МПС-та. 36 служители на МВР са с положителни проби за коронавирус, като 28 от тях вече са излекувани.

През последните 20 дни се отчита интензивен трафик на територията на цялата страна. Очаква се движението да е интензивно днес, в петък и в неделя. Екипите на пътна полиция са в готовност при образуване на тапи да се включат и да подпомагат движението. Контрола на пътното движение ще бъде насочен към водачи с рисково поведение - които извършват неправилни маневри и неправоспособни водачи. Предвидени са и допълнителни екипи, които да проверяват за алкохол и наркотици. Засилен е и контролът на скоростта с технически средства през цялото денонощие.

Служителите на МВР призовават хората да продължат да спазват противоепидемичните мерки, защото коронавирусът не изчезва с падането на КПП-тата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във