Параграф22 Daily

§22 Новини

Над 3 кг контрабандни златни и сребърни накити задържаха на Капитан Андреево

На 16.07.2019 година на трасе  „Входящи автомобили и автобуси“  на МП Капитан Андреево пристига  автобус  с турска регистрация, пътуващ от Турция през България за Румъния.  Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която на последните  седалки,  в пътна чанта, са открити 15 пакета със 774 изделия от жълт и бял метал- пръстени, медальони, гривни, синджири и обици. Според експертизата на вещото лице една част от откритите накити са от 14-каратово злато с общо тегло 109.38 грама, а другите са от сребро с висока бижутерска проба 925 с общо тегло 2754.8 грама. Установено е, че накитите са собственост на един от пътниците, турски гражданин.

Само ден преди това, при проверка на лек автомобил, влизащ в страната от Турция, митническите служители откриват в дамската чанта на финландска гражданка, полиетиленови пликове с 487,20 грама златни накити и монети от 22 и 14-каратово злато.

Контрабандно пренасяните 3351.38 грама златни и сребърни накити на обща стойност близо 54 000 лева са  иззети с протоколи и  подлежат на отнемане в полза на държавата.  На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

От ТД Южна морска напомнят, че при пренасяне през границата на страната, която е външна на ЕС, нормата за безмитен внос на изделия от сребро е 300 грама, а на бижута и аксесоари от злато и платина е до 60 грама.

Facebook logo
Бъдете с нас и във