Параграф22 Daily

§22 Новини

Над 3 кг марихуана в пратка с диспенсър за вода откриха митнически служители

Над 3 кг марихуана в пратка с диспенсър за вода откриха митнически служители. На 14.10.2020 г., в Централния разпределителен център на куриерска служба в гр. София, била получена пратка, изпратена от гр. Варна и адресирана за Германия. Митнически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ – отдел „Наркотици, оръжия и прекурсори“ извършили физическата проверка на пакета и установили, че той съдържа диспенсър за вода, в който са скрити шест вакуумирани пакета, пълни със сухо тревисто вещество. При полеви наркотест веществото реагирало на марихуана, като общото му тегло е 3,190 кг.

Незабавно са били предприети действия по установяването на изпращача. Същият е бил идентифициран – гражданинът на САЩ Р.Г. (на 35 години), притежаващ и немска лична карта. Понастоящем мъжът пребивавал в гр. Варна. Със съдействието на сектор „Борба с организираната престъпност“ – Варна митнически служители са осъществили оперативно-издирвателни действия и въпреки опита на чужденеца да се укрие, той е бил задържан. При претърсването на свързаните с Г. адреси са били открити следи от марихуана и бели таблетки, чиято експертиза предстои.

Под ръководството на Софийската градска прокуратура се води разследване по образувано досъдебно производство по описа на ГД МРР – ТО Югозападна за извършено престъпление по чл. 242, ал. 2 от НК.

Р.Г. е бил привлечен в качеството на обвиняем за опит да пренесе през границата на страната високорисково наркотично вещество. След първоначалното му задържане за срок до 72 часа, наблюдаващият прокурор в Софийска градска прокуратура е внесъл в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо чужденеца. Същото е било уважено от съда.

Към настоящия момент е известно, че Р.Г. е криминално проявен в Германия, има множество присъди за причинени телесни повреди и разпространение на наркотични вещества – канабис и амфетамини.

По сигнал на българските митници Немската митническа криминална служба е направила проверка на две пратки в процес на доставка в Германия. В тях са били открити общо 5 кг марихуана. Задържан е и получателят на пратките – майката на изпращача.

Разследването продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във