Параграф22 Daily

§22 Новини

Над 30 000 текстилни изделия, парфюми, обувки с лого на световни марки задържаха на Капитан Андреево

Митнически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ и Териториална дирекция Южна морска задържаха 33 022 текстилни изделия, парфюми, обувки и аксесоари със съмнения, че са с нарушени права върху интелектуалната собственост. Стоките са открити при извършени митнически проверки на Митнически пункт Капитан Андреево през първите две седмици на август.

При един от случаите стоката е превозвана с товарен автомобил с чужда регистрация, който пътува от Турция за Унгария. Камионът влиза в страната от Турция, около 21,30 часа, на 07.08.2020 г и е селектиран за щателна митническа проверка. Служителите установяват, че количеството на групажната стока съвпада с обявеното, но част от нея носи емблеми на световни марки. При проверката са открити 22 840 текстилни изделия, сред които 8153 рокли, ризи, шапки, клинове, елеци, 3936 спортни комплекта, 7301 чифта чорапи, 1802 броя мъжко бельо, 441 панталонa от деним, 639 къси панталонa и 568 блузи. По-голяма част от облеклата носят  логото на ADIDAS, PUMA, NIKE, TOMMY HILFIGER, FENDI, VERSACE, LA COSTE. Открити са още 3091 чанти, портмонета и колани, както и 2272 обувки и чехли, носещи фигуративното и словесно изображение на търговски марки, сред които GUESS, NEW BALANCE, PRADA, GUCCI, FENDI,  DSQUARED.

Само в рамките на три дни – от 12 до 14 август, при митнически проверки на влизащи в страната от Турция леки автомобили и автобуси с пътници са открити 4819 парфюма, облекла, обувки и аксесоари с обозначения на световно известни марки. Сред иззетите стоки са 2424 текстилни изделия - спортни екипи и тениски, 1801 парфюмa  и тоалетни води, 594 обувки, чанти и колани с обозначения на световни марки, сред които NIKE, ADIDAS, PUMA, GIORGIO ARMANI, PACO RABANNE, LANCOME, BULGARI, CHANEL и др. Стоките са открити в личен багаж на 12 пътници и шофьори, част от тях пътуващи с автобуси от Турция за Румъния.

При един от случаите митническите служители откриват сред декларираните стоки от шофьор на автобус 172 парфюма и 70 облекла с лого на световни марки. Шофьорът, турски гражданин, е превозвал пътници от Турция за Румъния. Други 429 парфюма и 550 текстилни изделия и обувки с лого на световни търговски марки са установени сред декларирани стоки на трима турски граждани - пътници в други три автобуса с маршрут също от Турция за Румъния.

В изпълнение на Европейския Регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост и Закона за марките и географските означения стоките са задържани и за случаите ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във