Параграф22 Daily

§22 Новини

Над 30 души ще бъдат съдени във връзка със скандала „Панамски документи“

Над 30 души ще бъдат изправени на съд заради предполагаемата им роля в скандала за пране на пари и укриване на данъци от видни и високопоставени личности по цял свят със съдействието на панамски адвокати, разкрит през 2016 г. и добил популярност като "Панамските документи" ("Панама пейпърс"). Това съобщиха панамските съдебни власти, цитирани от Франс прес. Правосъдието реши "да започне съдебни процедури срещу 32-ма граждани за предполагаемо престъпление, представляващо посегателство върху икономическия ред чрез пране на капитали в рамките на случая, известен като "Панамските документи", съобщиха съдебните власти в комюнике.

Процесът е насрочен за периода 15-18 ноември 2022 г. Изправянето на тези 32-ма души на съдебната скамейка бе поискано от прокуратурата през ноември 2021 г. Съдебните източници не посочват имената на обвиняемите, както става обичайно в Панама, но запознат източник каза за АФП, че сред тях са адвокатите Юрген Мосак и Рамон Фонсека Мора, чиято кантора е в центъра на скандала.

Действията на кантората им бяха разкрити през 2016 г. при разследване, извършено от Международния консорциум на разследващите журналисти. Разследването, базирано на 11,5 милиона документа, изтекли от кантората "Мосак-Фонсека", установи, че държавни и правителствени глави, известни политици и видни представители на финансовите, спортните и артистичните среди от цял свят са укривали от данъчните власти имоти, компании, капитали и доходи. Сред споменатите видни личности се открояват например бившите премиери на Исландия - Сигмундур Давид Гунлаугсон, на Пакистан - Наваз Шариф, и на Великобритания - Дейвид Камерън, аржентинският експрезидент Маурисио Макри, футболната звезда Лионел Меси и испанският кинорежисьор Педро Алмодовар.

След избухването на скандала кантората "Мосак-Фонсека" бе принудена да преустанови напълно дейността си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във