Параграф22 Daily

§22 Новини

Над 320 000 дела е приключил ВАС за четвърт век

Над 320 хиляди дела е образувал и приключил Върховният административен съд от възстановяването си досега. Днес се навършват 25 години от възобновяването на работата на институцията на 1 декември 1996 година. Близо 540 000 са образуваните и приключени дела от 28-те административни съдилища от създаването им досега. На системата се падат близо 17 процента от същностните съдебни актове, постановени във всички съдилища в страната.

По случай 25-годишнината днес в сградата на Върховния административен съд беше валидирана пощенска марка по дизайн на професор Кристина Борисова. В церемонията по валидирането участвата председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, зам.-министъра на транспорта, информационните технологи и съобщенията Александър Пулев, главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Деян Дънешки, председателят на Съюза на филателистите в България Спас Панчев и заместник-председателите на ВАС Мариника Чернева и Любомир Гайдов.

По случай празника в трите зали на съда се проведе тържествен пленум, в който участваха председателите на ВАС от възстановяването му досега – Владислав Славов, Константин Пенчев и Георги Колев, съдии, работили в институцията през годините, както и представители на академичната общност.

С единодушно решение на Пленума на съдиите от Върховния административен съд беше учредена награда на името на „Проф. Кино Лазаров“. Тя ще се връчва на всеки три години за принос в развитието на административното право и процес.

По време на Пленума бяха връчени плакети и грамоти в три категории. В категорията „Значим принос за развитието на законодателството в областта на административното право и процес“ награди се връчиха на Александър Еленков, Георги Ангелов, проф. д-р Иван Тодоров, Константин Пенчев и Георги Колев. Почетни плакети и грамоти в категория „Принос в областта на професионалното обучение и повишаване квалификацията на съдиите и съдебните помощници в системата на административното правораздаване“ бяха връчени на Национален институт на правосъдието, Юридическия факултет на Софийския университет св. Климент Охридски, проф. д-р Сашо Пенов, проф. д-р Димитър Костов, проф. д-р Дончо Хрусанов – посмъртно, проф. д-р Дарина Зиновиева, проф. д.ю.н. Райна Николова, проф. д-р Цветан Сивков, проф. д-р Емилия Панайотова, доц. д-р Евелина Димитрова.

Почетен плакет и грамота в Категория „Принос в международната дейност в областта на административното право и процес“ бяха присъдени на Александър Арабаджиев, Александър Корнезов, доц. д-р Станислав Костов.

Грамоти за дългогодишна служба във Върховния административен съд да получиха съдиите Румяна Папазова, Марина Михайлова, Захаринка Тодорова, Жанета Петрова, Панайот Генков и съдебните служители Малина Паунова, Нина Спасова, Мая Костадинова и Мариана Салджиева.

От 18,30 часа днес в Народен театър „Иван Вазов“ ще се проведе официална церемония и тържествен концерт. Официален гост на събитието ще бъде вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във