Параграф22 Daily

§22 Новини

Над 7 млн. лева щети за ЧЕЗ от кражби на съоръжения от 2013 г. досега

Щетите от кражби и посегателства на съоръжения на ЧЕЗ за периода от началото на 2013 г. до 1 септември 2014 г. надхвърлят 7,41 млн. лева. В тази сума влизат 4,8 млн. лева разходи за покриване на непреките щети, както и 2,61 млн. лева преки щети.


„За съжаление посегателствата на електроенергийни съоръжения са проблем, чиито негативни последствия рефлектират върху коректните ни клиенти. От една страна се нарушава комфортът им, а от друга се налага принудително да отделяме средства за възстановяване на иначе здрави и работещи съоръжения. Вместо това бихме могли да подменяме такива, които имат нужда от обновяване, да подобряваме обслужването и да развиваме мрежата с желаните по-бързи темпове“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.


Най-сериозни щети причиняват кражбите на трансформаторно масло. Течността осигурява изолацията и охлаждането на съоръжението и източването й го уврежда безвъзвратно. Останалият без масло трансформатор аварира и се налага незабавната му подмяна с нов.


От началото на 2013 г. до септември 2014 г. вследствие на кражба на масло са били повредени 137 трансформатора, като подмяната им е струвала 4,2 млн. лева. Отделно щетите от източените над 100 хил. литра масло възлизат на повече от 600 хил. лева.


ЧЕЗ призовава за по-строг контрол чрез законодателни мерки, които да ограничат проблема с кражбите на съоръжения. Компанията апелира и за повишаване на обществената нетърпимост и гражданската активност при установяване на подобни злоупотреби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във