Параграф22 Daily

§22 Новини

Над 8 000 000 къса нелегални цигари са заловени през второто тримесечие на годината

Премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев и вътрешният министър Младен Маринов присъстваха днес при представянето на резултатите от проучване, показващи нивата на незаконна търговия с цигари за второто тримесечие на 2019 г.

По-голяма част от незаконните цигари са предназначени за вътрешния пазар, а малко над три на сто за износ. Най-висока остава продажбата на незаконни цигари в Свиленград - над 39%. В София нивото на пушене на контрабанда е под средното за страната - едва 2,3%.

Резултатите освен това показват, че за второто тримесечие е налице спад от 3,4 процента на опаковките без бандерол.  Най-голям дял на контрабандни цигари има във Велико Търново, във Враца и в Русе, а намаление в Плевен. Заключителният извод е, че в България продължава да има спад в пушенето на контрабандни цигари. С тези резултати страната е сред държавитне в ЕС с най-нисък дял на контрабандата, докато във Франция се отчита увеличение на незаконните опаковки, а Румъния и Германия - леки намаления.

Бойко Борисов се включи в дискусията и поясни, че митниците и МВР са заловили тази година 62 тона нарязан тютюн. "Това е извън всичко, което засичате вие", заяви премиера и допълни: "Тези които говорят за корупция да кажат как става този спад - от 34 процента да се свали на 3,4 процента, правете сметка за какви милиони говорим. Това са парите, които развращават политици,
митничари, прокурори и други", допълни премиера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във