Параграф22 Daily

§22 Новини

Над 80% от българите отхвърлят агресията в училище

Българите биха подкрепили всичко, което е свързано с повече дисциплина в училище, показва изследване на „Галъп интернешънъл“. 83% смятат, че при никакви обстоятелства не е приемливо ученици да се бият в училище, 12% все пак смятат, че е приемливо понякога, а едва 2% смятат, че винаги е приемливо подобно поведение. „Възрастните поколения у нас са много по-рестриктивно настроени. По-младите са и по-възприемчиви, включително към някои не толкова добри практики и по-либерално настроени към всякакви опасни вещества, опасни връзки, опасна агресия в училище. Това е нормално“, каза Първан Симеонов – изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“.

„Второто, което трябва да се отбележи, е, че имаме проблем с маргинализираните общности. Това винаги трябва да се отбелязва. Ако някъде конфронтационното, агресивното поведение са малко повече толерирани в сравнение с другите групи, това е точно в онези гетоизирани места на България. Третото и много важно, което все пак трябва да се каже, е, че изводите са по-скоро добри. Те показват, че "не е престижно агресивното“ добави той.

Според Първан Симеонов хората в България са склонни да подкрепят всякакви мерки, които обезпечават дисциплина, сигурност, ред в училищната среда. „Включително забрани, включително униформи. Да се ходи по домовете да се проверява защо учениците не са на училище. Когато ученик се държи агресивно с учител или ученици се бият по между си в училище, имаме мнозинства от над 80%, които ще ви кажат – не, разбира се, при никакви обстоятелства“, обясни изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл“.

„Малко по-различно стоят нещата, когато питаме – Учителят да удари шамар на ученика? Тогава можете да усетите по-възрастните хора малко повече го приемат, но и тук мнозинство от 59% ще ви каже – при никакви обстоятелства. 30% обаче ще ви кажат при някои обстоятелства може. 5 на сто – при никакви, и съответно останалите се колебаят“ каза той. „Когато става дума за това родители да влязат в конфликт с учители в името на децата, имаме подобна структура – 53% мнозинство все пак казват никога, но има и едни 38%, които казват, че при някои обстоятелства е окей“, допълни Първан Симеонов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във