Параграф22 Daily

§22 Новини

Над 82 хиляди лева забавени заплати са изплатени през март след намесата на Инспекцията по труда във Велико Търново

Над 82 хиляди лева забавени заплати са изплатени през март след намесата на Инспекцията по труда във Велико Търново, съобщи в пресклуба на БТА в областния град инж. Невена Стефанова, ръководител на институцията.

Тя уточни, че са установени и забавени плащания на работни заплати в размер на 53 287 лева на работещи след прекратяване на трудовите им правоотношения.

В периода от 25 март до 23 април са проверени 118 предприятия във Великотърновска област, общият брой на констатираните нарушения е 438 - предимно свързани с трудовите правоотношения за работно време, почивки, заплащане, както и работа без писмен договор.

След проверките, извършени от инспекторите в националния ден за безопасна работа на височина -17 април - са издадени три акта за спиране на работата за две сгради с необезопасени скелета и за един трафопост.

От 50 до 500 лева е глобата за работника, ако не използва осигурената му строителна каска. Глобата за работодател, който не е осигурил лични предпазни средства, облекло и оборудване на строителния работник е от 1500 до 10 000 лева, посочи инж. Стефанова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във