Параграф22 Daily

§22 Новини

Наднормен шум тероризира денонощно 2 млн. българи

Два милиона българи са тероризирани денонощно от опасно висок шум в градовете. 73,4% от пловдивчани и 72,2 на сто от софиянци са жертва на наднормен шум в малките часове на денонощието. Основната причина е автомобилният трафик, който тормози и жителите на Бургас, Русе, Варна и Плевен, показват данни на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС ), цитирани  от медиите.


"Ограничаването на движението в центъра на града чрез изграждане на паркинги във входа, както и подобряването на пътните настилки оказват положителен ефект при намаляването на шума", обясниха от ИАОС. Другият вариант е на големите булеварди да бъдат изградени шумоизолиращи стени, каквито вече има в София и Пловдив.


В същото време последните данни на РЗИ - София показват, че шумът от 68 до 72 децибела през последната година се е увеличил и вече заема 25% от всички източници, което е с 30% повече в сравнение с предишния доклад. Осем проверки за цяло лято срещу шумни заведения са извършени от Районната здравна инспекция в София-град, съобщиха инспекторите. На собствениците им са наложени предписания и са изпратени до Столичната община, която има правомощията си да ги глоби.


Две проверки по жалби за вдигане на шум над допустимите норми в часовете за почивка между 14 и 16 часа са правили инспекторите от Районната здравна инспекция (РЗИ) за София-област, съобщиха от там. И двете са били в Костинброд и са били на строителни обекти близо до жилищни сгради. До глоби не се е стигнало, тъй като след проверките обектите спрели работа в часовете за почивка.


Глобата за вдигане на шум над разрешените децибели за юридически лица е 5000 лева. 50 лева пък е санкцията за ревящите по улиците мотори, но КАТ не разполага с достатъчно шумомери, за да бъде контролът ефективен. В момента има само 5 такива устройства, които са в големите градове. В София има само един и ефективността му е крайно недостатъчна, твърдят катаджиите. По закон преправените мотори, които реват по цели нощи при гонки, трябва да бъдат спирани от движение. "Благодарение на усилията, които полагаме, в София в момента не се провеждат незаконни улични състезания. Има обаче собственици на спортни автомобили и мотори, които си форсират двигателите на място", коментираха от Пътна полиция.


При специализирана полицейска операция по контрола на шума от моторни превозни средства в околната среда и шумозаглушителните устройства са проверени 21 автомобила. На 6 от тях са направени замервания на нивото на шума. Констатирани са 9 нарушения на Закона за движение по пътищата, за които са съставени 4 акта и 5 глоби с фиш. Спрени от движение поради техническа неизправност са 2 моторни превозни средства. Съставени са 2 акта на водачи за висок шум от гърнетата, както и един акт на водач за твърде висока музика от радиокасетофона. Написани са и 10 протокола за предупреждения на водачите, за чиито коли е установено, че нивата на шума от тях са близо до максимално допустимото.


Ако човек е изложен постоянно или често на високи децибели и шум, може да се разболее не само психически, но и да развие редица заболявания, твърди д-р Христо Хинков от Националния център за опазване на общественото здраве и анализи. Симптомите са постоянно безпокойство, защото високият шум пробужда атавистичното чувство за приближаваща опасност, поясни лекарят.


Така подложеният на такъв терор изпада в повишено ниво на постоянен стрес, от който следва депресия. Той обаче удря не само психиката, но и провокира редица заболявания, като най-често това са хипертония и кардиологични проблеми, обясни д-р Христо Хинков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във