Параграф22 Daily

§22 Новини

Надвиснала е голяма опасност да се превърнем в огромен бежански лагер

Изграждането на нова граница по линията Македония-България и изолирането на Гърция, каквото е желанието на някои европейски страни, ще увеличи наплива от бежанци към страната ни. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ ген. Чавдар Червенков, бивш началник на Военното разузнаване и министър на вътрешните работи в служебното правителство на Ренета Инджова.

„При положение, че потокът от бежанци от Турция към Гърция не спре, какво става с тази маса хора? Вероятността да избие към нас е напълно реална“, посочи ген. Червенков. По думите му Сърбия и Румъния ще вземат съответните мерки, защото вече всяка страна по веригата на потока ще затваря своята граница, както например Австрия и Сърбия.

„Има голяма опасност ние да се превърнем в огромен бежански лагер“, каза бившият началник на Военното разузнаване. Според него позицията на България по идеята на Вишеградската четворка трябва да е страната ни да потвърди своята солидарност с Гърция и да изрази несъгласие с изграждане на граница между Македония и Гърция, както и между България и Гърция.

„Трябва да работим в съответствие с нашите възможности за единна европейска политика по въпроса за бежанците“, категоричен бе ген. Чавдар Червенков. Той допълни, че със затоплянето на времето потокът от бежанци ще се увеличи. По думите му промените в Закона за отбраната във връзка с включването на армията в охраната на българските граници е закъсняло, но въпреки това правилно решение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във