Параграф22 Weekly

§22 Новини

Надзорно торнадо връхлита руската банкова система

Руската Централна банка продължава да увеличава т. нар. "черен списък" на банкери, които в бъдеще няма да могат да разчитат на получаване на банкерска лицензия. Към 1 януари тази година в него са били включени вече 2828 имена, съобщи информационната агенция РИА "Новости" като се позовава на изявление на зам.-председателя на Централната банка Михаил Сухов.


Преди една година в този списък е имало 2745 фамилии. Става дума за банкери, които са ръководели трезори с отнет лиценз, както и ръководители на кредитни институции, по отношение на които са били предприети строги надзорни мерки - забрани и ограничения. В "черния списък" влизат и членове на съветите на директорите, които не са предприели нужните мерки за финансово оздравяване на своите кредитни институции, в резултат на което те са били обявени във фалит. Тази списък не е публичен, но пет години след въвеждането на едно име в него, то се заличава автоматично.


Според руската Централна банка 171 кредитни институции от общо 900 трезора в страната, се нуждаят сумарно от 10,8 млрд. рубли допълнителен капитал за да изпълнят новите надзорни изисквания по капитала.


Минималният капиталов праг, който се въвежда от януари 2015 г., достига 300 млн. рубли на трезор. Към 1 март тази година той все още не е достигнат от 171 влогонабращи институции. До 31 декември 2014 г. те трябва да привлекат най-малко 10,8 млрд. рубли допълнителен капитал за да напуснат "зоната на риска", в която се намират сега, съобщил Михаил Сухов . Става дума за реално увеличаване на капитала на тези трезори с най-малко 25% спрямо сегашните равнища.


Според Михаил Сухов, за изминалите години се е подобрила значително "регулаторната среда за оценка на качеството на банковите активи при осъществяване на текущия надзор, затова акционерите трябва да знаят, че регулаторът ще проявява повишено внимание към източниците на ресурс за докапитализация на банките".


Местните влогонабиращи институции са подложени на сериозен надзорен натиск, вкл. и по размера на уставния им фонд. Последното увеличение на минималния изискуем акционерен капитал - с 90 млн. рубли, е било извършено през 2012 г., когато планката е била вдигната от 180 млн. рубли на 270 млн. рубли. От 1 януари 2015 г. тя вече е 300 млн. руб.


Освен това Централната банка е назначила свои упълномощени надзорници в 58 трезора от общо 158 рискови влогонабиращи институции, съобщил Михаил Сухов . "Ще се стремим да увеличим броя на своите упълномощени представители през тази година и да завършим този процес към края на 2014 г. Проблемът е, че ние много внимателно подбираме хората за тази позиция и затова не можем да въведем наведнъж свои пълномощни представители във всичките банки, подложени на риск"


В бъдеще тези специални представители на Централната банка ще се подчиняват и на принципа на ротацията, за което е необходимо да се създаде информационна база данни и да се определи времето, през което присъствието на един представител в определена банка е ефективно и необходимо. Това обаче не означава, че пълномощниците ще тичат от банка в банка на всеки 3-4 месеца", посочил зам.-председателят на регулатора.


Институцията на пълномощниците е била въведена в руския банков сектор през кризисната 2008 г. като изключителна мярка за надзор по използването от трезорите на средствата, отпуснати им като държавна подкрепа. Но по-късно Централната банка е разширила тази практика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във