Параграф22 Daily

§22 Новини

Наемателят на плаж Велека обжалва в КЗК концесията за ивицата

От май 2017 фирмата на Филип Баров е определена за наемател на плаж „Устието на река Велека“ на територията на Община Царево. Заради Ковид пандемията Министерството на туризма предлага миналото лято да се намалят цените на плажните принадлежности като срещу това обещава удължаване на договора за наем, разказва Баров. Договорът е удължен до ноември 2022 година с допълнително споразумение, подписано на 16 декември 2020 в министерството. Въпреки това, през февруари, ивицата заедно с още над 30 плажа е включена в Актуализирания списък за отдаване на концесия до 2027 година, сочи БНР.

Наемателят Филип Баров и екипът му организират петиция срещу процедурата: "Имаме валиден действащ договор да наем. Платили сме си наема за годината през февруари месец, министерството е издало фактура, а ние сме им представили банкова гаранция. Текат ни разходи преди откриването на сезона за почистване на ивицата, наемане на персонал и т. н. От медиите разбираме, че има голяма вероятност по средата на сезона да влезе в сила концесионен договор и нашият да бъде прекратен. Къде е обществената полза? Ние сме обжалвали откриването на процедурата в КЗК и очакваме решение."

Докато очаква решението Баров подготвя плажа, тъй като от 1 юни на ивицата трябва да има спасител и медицинско лице.

От Министерството на туризма разпространиха позиция, в която приканват наемателя да се включи с откритата процедура и припомнят, че през годините той е имал и предупреждения за нарушения и неустойки. Не е ясно как и кога ще завърши концесионната процедура, това не може да се случи преди летния сезон, се посочва още в становището на ведомството.  „В договора за наем на морския плаж има клауза за прекратяване на същия при влизане в сила на концесионен договор“, каза преди дни в интервю Марияна Николова.

Четири производства са образувани в КЗК от началото на годината срещу откриването на процедури за възлагане на концесия. Те са за ивиците Царево-централен, Младост - ММЦ Приморско, "Стамополу Перла" и Атанасовска коса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във