Параграф22 Daily

§22 Новини

Наемници в Националната гвардия на Украйна снимат военни престъпления

Чуждестранните наемници, участващи във военните действия в Източна Украйна, не само хладнокръвно воюват в мирните квартали, но си и правят ужасяващи селфита на фона на разрушените домове и снимат с камери останалите след взривовете трупове насред руините. На разположение на руската телевизия НТВ са се оказали уникални записи и снимки, направени от легионера с прякора Грек няколко часа преди гибелта му.


Кадрите, направени от Грек, не е трябвало да се показват на екраните на телевизорите и никога не биха били излъчвани, ако операторът, оказал се чуждестранен наемник, бе останал жив. Поставените му задачи включвали не само да убива, но и да снима случващото се с образователна цел, за да може след това да учи бойците на батальона „Азов“ да воюват „правилно“.


Защитниците на Донбас свалиха от каската на боеца камера и извлякоха от нея флаш-памет, съдържаща „архива на наемника“ - пособие, нагледно показващо как не трябва да се воюва нито по съвест, нито по закон. На кадрите се вижда главният инструктор – белгиецът Джерико. Той е толкова уверен в себе си, че воюва без каска. Видеоурокът протича в условията на реален бой в село Грабово в Донецка област.


Опълченците са поразени не чак толкова от видеото, колкото от снимките на чуждестранните наемници в „Азов“. Почти на всеки кадър има усмихващ се боец, позиращ на фона на пепелище. В архива бе намерена само една снимка на Грек. Той повече е обичал да наблюдава своите нови другари. За едни всеки ден е лична трагедия, а за други - весела командировка, по време на която можеш а си направиш хубаво селфи, да събереш спомени и да припечелиш някой долар.


Джерико и още един чужденец, наричан във видеото Майк, показват не само оръжие. В арсенала на бойците има и скъпоструващ апарат – квадрокоптер за снимки от въздуха. Той се използва не само за разузнаване. След жестоките разправи с мирните жители „наказателите“ снимат от птичи поглед кървавото клане.


„Ясно е, че бойците са подготвяни от американците, те контролират цялата тази операция. Това се вижда и от наименованието на групите, на които са разделени бойците. Има и викове, преговори с началството по радиостанцията на английски език. Видеозаписите са необходими, първо, за отчет пред работодателя, и второ, за отчет на военния опит“, казва военният експерт Борис Юлин.


При това чуждестранните кукловоди са останали недоволни от работата. На същата флашка на загиналия Грек има документ със заглавието Report (Доклад). Докладната е предназначена за командира на батальона „Азов“. Съдейки по подписа, докладът е съставен от Майк. Той пише, че войниците на „Азов“ се нуждаят от допълнителна специална подготовка, защото те допускат твърде много грешки.


В същата флашка е намерена и папка с името Fun (забавление). Там е открита и снимка на лидера на батальона „Донбас“ Семьон Семенченко, който позира гол с оръжие, което, видимо, все още не е на въоръжение в украинската армия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във