Параграф22 Daily

Прокуратурата хептен го удари през просото

Нахлуване в СБЖ няма, но "мократа поръчка" си е факт!

Преди няколко часа т. нар. рупор на свободното слово - социалната мрежа "Фейсбук", бе взривена. Вярно - за броени минути, но от сърце. Причината е пост на колежката Ани Заркова, която от седмица и половина насам е член на Управителния съвет и главен секретар на Съюза на българските журналисти (СБЖ).

Според фейсбук часовника, някъде около 8.30 часа, тя публикува четири притеснителни и пет оптимистични изречения:

"Пратиха полиция в Съюза на българските журналисти. Щяла да проверява журналистическото общо събрание, което се състоя преди няколко дни.

Това е лоша новина за българската демокрация, разбира се. Но е добра за съюза на журналистите. Щом го преследват с полиция, значи е жив!

СБЖ беше в кома, изглеждаше мъртъв с години - веднъж притихнал, полегнал и незначителен, друг път обезкръвяван, ограбван и изнасилван...

Но се размърда напоследък и вече го бият - следователно го има, някому пречи, а на мнозина е нужен.

То същото важи за журналистиката. Нищо, че голяма част от нея спи или кълве сега в кокошарника при мисирките."

Така наречените опозиционни електронни медии, както и жълтеещите до пръсване сайтове, пощуряха... тиражирайки заглавието на "ФрогНюз" - "Прокуратурата нахлу в СБЖ".

Не по-малко жълтеещите правоверни интернет бранители на правителството и статуквото, светкавично отвърнаха на огъня. Позовавайки се, естествено", на вехтата опорка "Фабриката за фалшиви новини на Арман Бабикян от снощи заливат онлайн пространството с информация, че прокуратурата е нахлула в Съюза на българските журналисти".

Кой знае защо обаче случката остана незабелязана от всички медии, смятащи себе си за сериозни и автентични. Дали защото днес отново е фатален петък 13-ти, или защото някакво" си нахлуване в "някакъв" си СБЖ не е никаква мелодрама за никого, не е толкоз интересно.

По-важното е, че традиционно воюващите помежду си медийни мастодонти, дружно и задружно се направиха, че подобно събитие не съществува. А не би трябвало, защото прокуратурата има право да нахлуе в СБЖ - ако разполага с достатъчно аргументи по закон. Но няма абсолютно никакво право да праща полицаи с цел проверка на тема "Как е протекло общото събрание на СБЖ, защо е протекло точно така и кой как е гласувал за нов управителен съвет".

Всъщност - точно това се е случило. Заради избора на нов управителен съвет на СБЖ, приключил на 4 ноември, Софийската районна прокуратура се е задействала и е образувала проверка. Тя е била възложена на СДВР и днес сутринта двама "пратеници" на столичната полиция са посетили СБЖ и са поискали отговори на споменатите преди малко въпроси.

Няма нахлуване, няма тараш, няма никакъв наказателнопроцесуален вандализъм, познат като обиск, претърсване, изземане, арестуване и извеждане на оковани заподозрени с черни торби или набързо приспособени дрехи по главите.

Но има... титанично нарушаване на Наказателнопроцесуалния кодекс - във връзка с Наказателния кодекс, на Закона за съдебната власт и за каквито още нормативни актове се сети човек.

СБЖ е професионално-творческа организация, регистрирана по Закона за юридичелските лица с нестопанска цел. Казано на по-популярен език - Съюзът е неправителствена организация в частна полза. И като такъв, организацията и дейността му, правилата и вътрешноведомствените му процедури подлежат на контрол по Гражданскопроцесуалния кодекс.

За най-голямо съжаление на авторите и инициаторите на "прокурорския интерес", според този нормативен акт държавното обвинение и органите на МВР нямат абсолютно никакво право да се месят във вътрешноорганизационния живот на СБЖ. Колкото и да им е тежко, че отново не успяха да вземат властта, след което да употребят имотите на Съюза по-най-правилния начин - в своя полза.

Подробности - в следващия брой на в. "БАНКЕРЪ".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във