Параграф22 Daily

§22 Новини

Най-ценните предмети от колекцията на Божков са придобити на аукциони в чужбина

S 250 9e126303 f634 486f 87ef 002fe7ff00a8

Колекцията с антични предмети на Васил Божков е събирана в продължение на много години и във вида, в който е, тя вече е уникална. Това обясни в предаването „Тази сутрин“ доц. Гергана Кабакчиева – представител на фондация „Тракия“, която е обработвала част от артефактите.

В сградата, където са изложени предметите, те са при специален режим на влага, температура, покрити са всички изисквания за музей, категорична беше тя. "Важна е цялата колекция, важни са предметите от Римската епоха, сред които има много забележителни произведения“, посочи още доц. Гергана Кабакчиева. Според нея колекцията трябва да остане в своята цялост.  

Давала съм оценка на предметите колко са важни, но не съм обсъждала предварително експонатите с Васил Божков, отбеляза тя. По думите й най-ценните предмети са купени на аукциони в чужбина. Според доц. Кабакчиева идеята на Васил Божков е да стигне до отварянето на музей, в противен случай не би организирал тази лаборатория, която се определя от реставраторите и специалистите като най- модерна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във