Параграф22 Daily

§22 Новини

Най-фрапиращите случаи на подготвяни изборни далавери у нас

В Кюстендил има интересен случай, където един бивш министър на вътрешните работи е правил тези дни събиране с един бивш областен управител, излязъл в болнични. Болен е за работа, но не е болен за такава сбирка, където са обсъждали въпроса как да привлекат 15 000 македонци с българско гражданство, които да гласуват в нашата страна. Повтарям – бивш министър на вътрешните работи“, каза Рашков“. „Нямаме само изборен туризъм от Изток към България, оказа се и друго. Такава форма на изборен туризъм имаме данни, че се подготвя в своеобразна форма в доста населени места, където се планира в дните преди избори да се концентрират голям брой български граждани на един и същи адрес.

Ние направихме среща и разговаряхме с областния управител на Благоевград, където в едно село в областта изведнъж се появяват на един и същи адрес хиляди граждани, които се регистрират там. Тъй като се очаква това да се мултиплицира и в други райони, сме в непрекъснат контакт и връзка с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и министър Виолета Комитова. Ще вземем всички възможни административни мерки да преустановим този вътрешен изборен туризъм“, каза още Рашков.

„Ние трябва по-активно и явно да предприемем ответни действия. Многократно съм казвал, че ние няма да се примирам с тази уродлива политическа практика у нас да се купуват и продават гласове. Ще противодействаме с всички законни средства. Отделили сме максималните полицейски сили, с които разполагаме и сме започнали такава специализирана полицейска операция в цялата страна, която няма да спре до изборния ден.

Всички лица, които бъдат уличени в подготовка и извършване на такава дейност, ще бъдат подложени на законовите процедури, ще се образуват досъдебни производства. Такива вече има образувани, води се разследване. Някои са още от изборите на 4 април. Ще кажа, че един от тези случаи в от известно село в Плевенско. Там, ако са се обявили, че ще гласуват 300 избиратели, накрая се оказа, че са 1000. Там процентът отива към социалистическия преди години на гласувалите. Познайте от първия път за коя партия. Отменен и изкривен вот.

В момента се правят опити в една централна европейска страна, където ще опитат да съставят такива фиктивни секции и там да гласуват български граждани, които не се намират на територията на тази държава. В контакт сме със съответните служби и ще прекратим тези опити“, посочи Рашков.

Според органите на реда е хваната и изборна измама с фиктивни заявления с цел откриване на секция в Германия. Една голяма част от българските граждани от документите не са били наясно, че ще упражнят правото си на глас от Германия. След намесата на МВР, секцията няма да бъде разкрита. Главен комисар Стоян Темелакиев обясни: "Става въпрос за българин, който работи там, но не си е прекъснал контактите тук с оперативно интересни лица. По информация на нашите партньори разбрахме, че направил фиктивни заявления с цел да се отвори секция там, в която да гласуват български граждани, заявили такова желание. Голяма част от тях, да не кажа всички не знаят, че ще гласуват в Германия".

От МВР изтъкнаха, че се готви и изборен туризъм не само от Турция, но и от Македония. Кюстендил един бивш министър на вътрешните работи е правил тези дни събиране с един бивш областен управител и с един излязъл в болнични - болен за работа, но не и за такива сбирки. Обсъждали са как да привлекат 15 хиляди македонци с българско гражданство, които да гласуват у нас", информира Бойко Рашков.

Известен в миналото политик се занимава с покупка на гласове в Монтанско, Врачанско и Видинско, съобщи той. Според Бойко Рашков става въпрос за партия със завиден резултат и от известен етнос. В Антимово е намерен телефон с над 30 снимки на лични карта. Там на гласоподавателите е предлагана сумата от 80 лв. При гласове от цяло семейство се получавал бонус от още 20 лв. В бургаски квартал е имало списъци на длъжници от лихвари, на които е обещавано да им се опростят дълговете, ако гласуват за определена политическа партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във