Параграф22 Daily

§22 Новини

Най-късно в началото на август започва изграждането на канализацията в Драгалевци

В началото на седмицата, в сутрешното предаване на Радио София – „Събуди се, София“, гостува кметът на район „Витоша“ Теодор Петков, за да даде подробности по наболелите теми в една от най-големите територии на столицата. Въпреки, че има избран изпълнител за строежа на нова детска градина в кв. „Княжево“, дейностите не са започнали, каза Петков. Той уточни, че изпълнителят отказва да започне строежа, поради неактуалните цени, в сравнение с тези, когато е спечелил обществената поръчка.

„Условията не могат да се предоговорят, а цените не могат да бъдат анексирани, тъй като тази поправка, която се чака толкова време от всички общини за индексация на цените по ЗОП все още не е приета от парламента“, каза Теодор Петков.

Относно предстоящото изграждане на канализация в кварталите „Драгалевци“ и „Симеоново“, районният кмет обясни, че за „Драгалевци“ вече има избран изпълнител. "Той проектира в момента канализацията. Поръчката за избор на надзор обаче беше обжалвана в Столичната община. Мисля, че е към края това обжалване и там нещата да тръгнат е много по-вероятно, отколкото в „Симеоново“, тъй като там се обжалва поръчката за избор на строител. В края на юли, началото на август, в Драгалевци спокойно ще можем да стартираме канализацията, за „Симеоново“, ако всичко върви по план през есента могат да започнат нещата“, каза Петков.

По думите му, изграждането на канализацията трябва да приключи до края на 2023 г., тъй като финансирането за нея е с европейски средства, а тогава изтича програмният период.

Относно ремонта на лифтовете към Витоша, Теодор Петков обясни, че се обжалва заповедта за обновяването на лифта в „Княжево“. От „Витоша ски“ обаче са дали обещание, че ще започнат ремонти дейности за Драгалевския лифт.

По отношение на Боянското блато, Теодор Петков уточни, че по Общия устройствен план мястото е отредено за жилищна територия, с терени в регулация и добави, че поради наличието на биоразнообразие в района, главният архитект на София Здравко Здравков е забранил издаване на разрешения за строеж.

В ефира на Радио София Теодор Петков отговори и на слушателски въпроси.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във