Параграф22 Daily

§22 Новини

Най-скъпият регистрационен номер в Австралия струва цели 2.5 милиона долара

Умопомрачително скъпо струва уникален регистрационен номер, поставен на автомобил Mercedes-AMG C43 Estate, регистриран в австралийския град Мелбърн - най-големият град на австралийския щат Виктория и вторият по големина град в Австралия с население от около 5 милиона души с предградията и 69 670 души в централната му част.  Мелбърн е бил и столицата на Австралия в периода от 1901 г. до 1927.

Специалният регистрационен номер има само една цифра - 1. Знакът обаче има уникална история, благодарение на която цената му възлиза на най-малко на 2.5 милиона австралийски долара. Самата табела е произведена през 1932 година и в течение на дълго време комисарят на полицията, премиерът на страната и губернаторът на щата не са могли да се споразумеят кой от тях да я получи. В крайна сметка регистрационната табела попада в хранилището на Департамента за регистрация на автомобили, а след това е била продадена на търг за 165 000 австралийски долара през 1984 година.

За първи път регистрационната табела излиза на пътя с помощта на шведски лек автомобил Saab 9000 Turbo. След това тя е била многократно препродавана. Красила е автоуникати като Ferrari, Rolls-Royce и дори седана HSV SV5000. След това е била монтирана последователно на спортни леки коли като Porsche 911 Turbo, Porsche 911 Carrera, Мерцедес E55 AMG, Мерцедес E63 AMG и съвсем на скоро и на друг автошедьовър - макар и комби, - Мерцедес C43 AMG.

В австралийския щат Виктория съществува пазар за редки и специални регистрационни табели. Например, миналата година там, била продадена табела с цифрата 26 за 1,1 милиона австралийски долара, а номерът "101" е бил оценен за 510 000 австралийски долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във