Параграф22 Daily

§22 Новини

Най-вероятната причина за взрива в цеха за биогаз е техническа неизправност

Стабилно е състоянието на пострадалите вчера работници в цеха за биогаз в ямболското село Симеоново. Единият от тях вече е освободен за домашно лечение. Най-вероятната причина за инцидента е техническа неизправност на съоръжението. Днес продължават огледите на местопроизшествието.

В момента на аварията в реактора е имало около 700 кубически метра тор, при капацитет 1000 кубика. Количеството газ в инсталацията е било минимално и не е имало взрив, твърди собственикът на инсталацията. Нанесените щети са за милиони левове. Инсталацията е била предвидена като електроцентрала, ползваща възобновяеми енергоизточници, но не работи като такава.

Според Георги Станев, собственик на инсталацията за биогаз, "това е конструктивен или проектантски дефект на самата конструкция. Реакторът е поддал и съответно се е разрушил, при което биомасата, която се е съдържала в него се е разляла. Обектът е трета категория. Приет е тази година януари с приемателна комисия назначена от ДНСК София. Технологията е такава, че не предполага никакъв взрив, налягането на газа, който се съдържа вътре е изключително ниско".

След инцидента веднага на място са пристигнали екипи на полицията, пожарната и Бърза помощ. От аварията са пострадали трима работници, двама от тях остават в ямболската болница. Най-тежко пострадалият работник е настанен в реанимация със счупена гръдна кост. Към момента не се налага транспортирането му в друго лечебно заведение, обясни пред БНТ д-р Георги Манчев, началник ОАИЛ, Ямбол: "За момента е в стабилно състояние, контактен е, адекватен е. Предстоят му допълнителни рентгенови изследвания за уточняване на възможни възникнали усложнения в резултата на травмата".

Сред населението в село Симеоново няма паника. Голяма част от хората дори не са разбрали за инцидента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във