Параграф22 Daily

§22 Новини

Налице е увеличение на терористичните атаки по света с 375%

Бъдещето на тероризма трудно би могло да бъде прогнозирано, но, ако актовете на насилие бъдат сведени до регионално ниво, тогава държавите с развити икономики биха могли да редуцират значително случаите на терор. Това коментира преподавателят в СУ "Свети Климент Охридски" доц. д-р Любов Минчева по телевизия Блумбърг.

Експертът е доктор по политология от Университета в Колидж парк - Мериленд и доцент в катедра Политология на СУ „Св. Кл. Охридски“. Специалист е по проблемите на конфликти, тероризъм и организирана престъпност, мироопазване, международни организации и сигурност, проблеми на развитието, европейска политика, установи пък Параграф 22.

Не съм сигурна, че ще намерим добър или някакъв отговор за бъдещето на тероризма. Трябва да гледаме на проблема по-регионално. Групата на  развитите икономически държави могат да работят за редуциране на индивидуалните случаи на насилие. Това е напълно по силите им. Тогава може би ще има тенденция за нарастване на разликата в насилието по регионален план“, отбелязва експертът.

Глобалният индекс на тероризма отчита огромни финансови загуби за световната икономика поради терористични атаки, посочи доцентът. Страна като САЩ отчита загуби в размер на 54 млрд. долара само за 2017 г. „Виждаме развитието между 2000 г. и 2017 г. Глобалните атаки са били 1 427, след това достигат 5 356. Това е едно увеличение с 375% на атентатите по света“, допълни тя.

Забелязва се обаче и някаква положителна тенденция в периода между 2016 г. и 2017 г., когато в световен мащаб са регистрирани по-малко атаки, но това е като пир по време на чума, казва още доц. Минчева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във