Параграф22 Daily

§22 Новини

Наложиха ефективно наказание за присвояване на чужди автомобили

Съдът е одобрил споразумение, сключено между Районна прокуратура – Кюстендил и защитата на подсъдимия К.Б., обвинен за извършено от него престъпление по чл. 206, ал. 3, вр. ал. 1 от НК. Подсъдимият К.Б. е многократно осъждан, в това число за присвояване на чужди движими вещи.

В края на 2018 г. мъжът се свързал по социалната мрежа „Фейсбук“ с Г., във връзка с публикуваната от нея обява за изработване на дограма. Заявил желанието си да му бъде направена такава. В хода на разговора по телефон разбрал, че жената има проблем с автомобила си, свързан със скоростната му кутия. След като уточнили цената за поставянето на дограмата на прозорец, подсъдимият предложил да ремонтира скоростната кутия на автомобила на Г. Двамата постигнали уговорка – безплатно доставянето на готовата дограма, в замяна на което К.Б. ще ремонтира колата.

На 6 януари 2019 г. прозорецът бил доставен на подсъдимия на адрес в гр. Кюстендил. Бил му докаран и автомобилът на Г. м. „Нисан“, с ключа и необходимите документи. К.Б. констатирал, че колата може да се управлява и не се налага спешен ремонт. Поради финансови проблеми решил да продаде чуждото МПС. Предложил го на няколко лица, но му отказали да го закупят. Междувременно подсъдимият продължавал да уверява Г., че ремонтът на автомобила продължава. Впоследствие го продал на части на неустановено по делото лице.

В рамките на същия месец К.Б. поел ремонт на друг автомобил – м. „Форд“, собственост на Н.И. След като не успял да изпълни обещанието си, продал го и спрял да отговаря на обаждания на стопанина на МПС. Пострадалият от действията на подсъдимия предприел издирване на колата си и установил, че тя се продава на части чрез обява в интернет. Впоследствие уведомил за случилото се полицията.

В съдебно заседание са били възстановени щетите на пострадалите Г. и И. в размер на 4060 лева. Подсъдимият се е съгласил да му бъде наложено наказание от една година и два месеца „лишаване от свобода“ при строг режим на изтърпяване.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във