Параграф22 Daily

§22 Новини

Намаляват делата срещу България в ЕСПЧ, хвали се Христо Иванов

Трайна тенденция за постепенно подобряване спазване правата на човека от България отчете правосъдният министър Христо Иванов пред две парламентарни комисии - комисията по правни въпроси и комисията по вероизповеданията и правата на човека.

Тема на съвместното заседание на двете комисии бе годишният доклад на правосъдния министър за изпълнението на решенията на съда по правата на човека по дела срещу страната ни. Намаляват делата за забавено правосъдие. Има намаляване на висящите жалби срещу България, което също е позитивно, доволен е министър Иванов. Той обаче призна, че все още има някои проблемни области по отношение на спазването правата на човека. Сред тях са условията в затворите и разпределението в местата за лишаване от свобода между затворници и охраняващи ги лица. Правосъдният министър обеща подобряване на съотношението между охранители и затворници. Има и места, в които бройките са много по-големи, отколкото на други, подчерта Христо Иванов и обясни, че имало вътрешен резерв в правосъдната система за по-добро разпределение между охрана и лишени от свобода лица.

Министърът е оптимист, че подобрението в разпределението на щатовете в затворите  щяло да се случи до година -две. Що се отнася до забавянето на делата, министърът обясни, че основно забавянето на правораздаването било заради разследващите. "Забавянето в наказателния процес се случва на досъдебна фаза", поясни министър Христо Иванов. Що се отнася до забавянето в съдебна фаза, по думите му, се работи за осигуряване на нужните сградни помещения и за понижаване натовареността на съдиите в най-натоварените съдилища.

Имало разбирателство между тримата големи в съдебната система и Министерство на правосъдието по разрешаване на проблемите със сградния фонд в София и натовареността на магистратите. Скоро щяло да има и план какво да се случва в системата на правосъдието в столицата. Няма да се закриват съдилища и прокуратури, увери Иванов по повод изготвянето на „географската карта" на правораздаването ни.

Ще черпим опит от Англия и Холандия в преструктуриране на разходите в съдебната власт. Така щяло да се гарантира по-правилно разходване на съдебния ресурс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във