Параграф22 Daily

§22 Новини

НАП - Добрич следи над 6000 касови апарата на търговци

Инспектори от НАП  започнаха проверки на първите обекти в Добрич, за които софтуерът за дистанционно наблюдение на касовите апарати е открил, че отчитат нереално ниски обороти, съобщава Радио-Варна. Проверяват се питейни заведения, магазини за дрехи и др. Сред проверяваните обекти е и магазин за китайски стоки в центъра на града, който за втори път тази година е засечен чрез дистанционно наблюдение, че отчита занижени обороти, съобщиха от местния офис на приходната агенция.

За да са сигурни, че софтуерът не греши, данъчните извършват контролна покупка в магазина и установяват, че покупките не се отразяват на касовия апарат, който има връзка с приходната агенция, а се издават от компютърна система с нефискален принтер. На този магазин данъчните са извършили проверка и през месец февруари 2015 година, като тогава са съставени 7 акта за същото нарушение. За повторното, грубо нарушаване на данъчните правила санкцията за съставените актове ще бъде в размер от 2000 до 4000 лева и обектът може да бъде запечатан за срок до 30 дни, посочват от НАП – Добрич.

От началото на юни до момента екипите на „Оперативни проверки“ при НАП Добрич са извършили 190 проверки на обекти за продажба на промишлени стоки, заведения за хранене и развлечения, плажове и атракциони в Добрич и по Северното Черноморие. Съставени са 76 акта за установяване на административно нарушение, като най-често те са за неиздаване на касови бележки,  разлика в касовата наличност и отразените на фискалните устройства продажби.

От НАП Добрич напомнят, че всяка покупка на стоки и услуги, която се извършва срещу заплащане в брой, трябва да е съпроводена с издаването на касова бележка. На касовите бележки в долния ляв ъгъл задължително трябва да има изобразена картата на България около индекс BG.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във