Параграф22 Daily

§22 Новини

НАП готви запор върху сметките на 8000 фирми

Банковите сметки на над 8000 фирми с невнесен в срок корпоративен данък за близо 10 млн. лв. могат да бъдат запорирани, ако до седмица не платят дълга си или не представят обезпечение, съобщават от Националната агенция по приходите (НАП). Проблемът е свързан с деклариран, но невнесен в законовия срок до края на март т. г. корпоративен данък от фирми, регистрирани в цялата страна.

Преди да започне принудително изпълнение обаче бирниците осъществяват контакт с представител на фирмата по телефона. От колцентъра на данъчното ведомство разясняват на длъжника възможностите за плащане и рисковете от неизпълнение на задълженията, включително възможността имуществото на дружеството да бъде изнесено на публична продан.

Данъчните напомнят още, че законът допуска по изключение и плащане на части при временни финансови затруднения, но за целта длъжникът трябва да се свърже с публичен изпълнител в НАП, да представи обезпечение и погасителен план, поемайки задължение заедно със старите да покрива и всички нововъзникващи задължения към бюджета.

НАП предлага електронна справка за задължения на сайта си като за целта е необходим електронен подпис или безплатният персонален идентификационен код (ПИК).

Междувременно стана известно, че 270 000 граждани са направили 12,5 млн. онлайн справки с персонален код. Над 200 000 декларации за облагане на доходите предстои да бъдат подадени в дните, оставащи до края април са изчислили от НАП.

Най-лесният начин за деклариране на доходите е по интернет с безплатния персонален идентификационен код (ПИК), припомнят от НАП. До момента са получени над 300 000 подоходни формуляра, като всеки трети от тях е изпратен по електронен път.

До момента над 270 000 граждани вече са се сдобили с персонални кодове. Най-често клиентите на НАП проверяват с ПИК своите задължения, като тази услуга е ползвана над 4 милиона пъти. На следващо място по популярност е справката за извършени плащания, като тази услуга е ползвана над 2 милиона пъти.

Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във