Параграф22 Daily

§22 Новини

НАП не се отказва от делата срещу Лозан Панов

Националната агенция за приходите не се отказва от делата срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. НАП вече е обжалвала решението на Административния съд в София, който през април отмени един от ревизионните актове, издадени на Панов, се вижда от съдебните регистри, пише Сега. Първата инстанция постанови, че ревизионният акт от октомври 2019 г., с който на Панов са определени допълнителни данъчни задължения за 2012 г. в размер на 1732 лв., е издаден в нарушение на закона.

Магистратите на практика приеха, че недолюбваният от статуквото съдебен шеф е станал жертва на данъчен произвол. Според съда ревизията срещу Панов е преобразувана без законови предпостави да тече като производство по особен случай. Така доказателствената тежест е обърната и данъчните приемат по презумпция, че проверяваният укрива доходи, и обръщат тежестта той да е длъжен да доказва приходите и разходите си, вместо те да търсят разминаване.

Отделно от това, съдът намери, че е незаконосъобразно установен недостигът в доходите на Панов спрямо разходите му за 2012 г. "Правният извод на органите по приходите е в противоречие със събраните доказателства и данъчните задължения са определени на база произволни и необосновани предположения", написа в решението си първата инстанция. Сега по казуса ще се произнесе и Върховният административен съд.

Панов води и още едно дело срещу ревизионен акт, което също спечели на първа инстанция неотдавна. Със загуба на данъчните приключи и процеса по ревизионния акт на съпругата на Панов Елисавета Панова. Във всички решения прозираха преднамерените действия на ревизорите. Засега в деловодните регистри няма данни решенията по второто дело на Панов и това на Панова да са обжалвани. Това обаче най-вероятно ще се случи.

От НАП обясниха че пред върховния съд се обжалват всички дела, които агенцията е загубила на първа инстанция. Защото точно ако не обжалва до последно НАП признава, че е действала неправомерно при ревизиите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във