Параграф22 Daily

§22 Новини

НАП погва собственици на коли „Ролс Ройс”, укрили над 2 милиона лева данъци

От НАП са стартирали ревизии на 55 собственици на автомобили “Ролс Ройс”. При завършените ревизии са установени допълнителни данъчни задължения са 2,29 млн. лв. Проверяват 371 души с имущество, което не отговаря на официалните им доходи.

Собственици на луксозни автомобили “Ролс Ройс” са укрили данъци за милиони левове, става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата от БСП Красимир Янков. През миналата година са възложени ревизии на 55 граждани и фирми, притежаващи леки коли “Ролс Ройс”. Приключили са 47 от тези ревизии като с тях са установени допълнителни данъчни задължения за 2,29 млн. лв., посочва министър Горанов. Освен това декларираната загуба от проверените фирми е намалена с 9,86 млн. лв. Оказва се, че фирми декларират загуби в огромни размери, а в същото време купуват луксозни автомобили “Ролс Ройс”, съобщават медиите.

Продължават и проверките на хора, чиито официални доходи не съответстват на придобитите от тях луксозни автомобили и недвижими имоти. От НАП получават информация от КАТ и от Агенцията по вписванията за регистрираните покупки на скъпи коли и имоти и въз основа на тези данни набелязват хора за проверка. В резултат на приключилите през 2019 г. 371 проверки са възложени 23 ревизии, посочва министърът. От тях през миналата година са приключили 18 ревизии, като са установени допълнителни данъчни задължения за 2 млн. лв.

В отговора си министър Горанов прави преглед на предприетите мерки за предотвратяване на укриването на данъци и осигуровки. Сред тези мерки е затягане на контрола върху онлайн търговците. Към края на 2019 г. са стартирали 442 ревизии и 941 проверки на хора и фирми, които осъществяват търговска дейност в интернет. Проведени са и две телефонни кампании като служители на НАП са се обаждали на хора, които са получавали многократно суми от наложен платеж за доставка на стоки чрез куриерски дружества.

Чрез обаждане по телефона на 3655 граждани и 261 фирми е обяснено какви данъци трябва да плащат, за да не се стига до принудителното им събиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във