Параграф22 Daily

§22 Новини

Напук на ФБР, хипарите от Apple ще направят новия iPhone непробиваем

Apple разработва нова защита за смартфните си, която ще бъде неуязвима за властите. Инженерите на Apple вече са започнали работа по нови средства за защита, които ще направят невъзможно правителството да проникне в устройството, пише в. „Ню Йорк таймс”, цитиран от БГНЕС.

Компанията е пристъпила към създаване на нова система, която привлече вниманието на обществото. Apple цели да създаде сериозни технически трудности за правителството, като от компанията ще попречат на властите да проникват в устройства, дори и ако администрацията на президента Обама спечели съдебния спор и получи достъп до iPhone.

Миналата седмица съдът в Калифорния поиска компанията да предостави на служителите на ФБР специален софтуер, който ще им позволи да получат достъп до информация, съхранявана на iPhone. Устройството принадлежало на терориста Саид Фарук, който участвал в нападенията в здравен център в Сан Бернардино и бил убит. Властите все още се опитват безуспешно да разчетат информацията от смартфона, който обаче не е бил личният за екстремиста.

Изпълнителният директор на технологичния гигант Тим Кук заяви, че ще оспори искането на ФБР, а за Apple кодирането на устройствата е стандартна практика. Той добави, че Apple е предоставила на компетентните органи всички данни, които са важни за от гледна точка на разследването на терористичен акт.

Едуард Сноудън е коментирал това развитие на ситуацията с думите, че "Бъдещето е на сигурността", имайки предвид развитието на неразбиваеми системи, които да не могат да бъдат хаквани от определени правителствени сили.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук е твърдо против вграждането на “задни врати“ за достъп до данните на потребителите, а според него компроментирането на сигурността на смартфоните би довела до безпрецедентно навлизане в личния живот на всеки, защото смартфонът притежава все повече и повече лична информация и на практика "знае" и най-съкровените ни тайни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във