Параграф22 Daily

§22 Новини

Напълно незаконен е ремонтът на Католическата катедрала

Инспекторатът за опазване на културното наследство към Министерството на културата спря изпълнение на ремонта по фасадата на катедралния храм "Св. Лудвиг" в центъра на Пловдив. Архитект Слави Славов - експерт от главната дирекция към Министерството каза, че "ще санкционираме изпълнителите на тази безумна фасадна инсталация". По думите му това е типичен пример за незаконно строителство - несъгласуване, без всякакви документи и с полагането на странен 4-милиметров пласт от плоскости.

На същата позиция е и кметът на район "Централен" Георги Стаменов, който заяви, че още днес ще връчи констативен акт на фирмата, която е започнала ремонта и той ще бъде спрян. На въпрос как ще стане това, като си има пред вид, че нито се знае фирммата, нито имат връзка с епархията той отговори, че в ЗУТ има механизми за въздействие. Ограничаването на достъпа до сградата е един от тях, сочи БНР.

От няколко дни сградата на Католическата катедрала е опасана със строително скеле, със свалена частично мазилка и с налепени XPS термоизолиращи плоскости "Фибран". Облепени са дори колоните на сградата. За ремонта няма документация в район "Централен", няма и съгласуване с НИНКН, което е задължително.

Тази сутрин работниците пристигнаха на място, но след разговори с представители на църквата, но - заради присъствието на репортер, се отказаха да продължат работа като заявиха, че работят вече трети ден поред, но няма да продължат тази сутрин, защото имали работа на друг обект.

Лично Епископът на Софийско-пловдивската епархия монсеньор Георги Йовчев се опита да отпрати журналистите пред католическия храм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във