Параграф22 Daily

§22 Новини

Нараснал е броят на измамите в Разград

Като нова тенденция при криминалните престъпления през 2015 г. Окръжната прокуратура в Разград отчита нарасналия брой на регистрираните измами с приоритет на документните. Това съобщават от Апелативната прокуратура във Варна.

С ръст през миналата година са данъчните измами, при които с решения на ТЕЛК с невярно съдържание се получават неправомерно пенсии за нетрудоспособност. Икономическата престъпност се доминира от престъпленията против данъчната и осигурителната система.

Структуроопределящи за криминалната престъпност на територията на Окръжната прокуратура в Разград остават престъпленията против собствеността, сочи отчетът за 2015 година на държавното обвинение в Разград. За такива престъпления през миналата година са образувани 582 досъдебни производства. Кражбите, макар и да е намалял делът им през миналата година, съставляват 55 на сто в тази категория. Пострадалите от престъпни имуществени посегателства в района са 364 физически и 77 юридически лица.

От общоопасните престъпления, които са втори по значение за съдебния район на Разград, с най-голям дял са престъпленията, свързани с управление на МПС след употреба на алкохол и в период на временно лишаване от правоуправление.

През 2015 година са образувани 129 досъдебни производства за извършени престъпления против личността, като тенденцията на устойчивост се запазва спрямо 2014 година. Жертви на престъпно посегателство срещу личността са станали пет непълнолетни, 87 мъже и 37 жени през миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във