Параграф22 Daily

§22 Новини

Нараства използването на хора с влошено психическо здраве за сексуална експлоатация

През 2013 г. се очертава тенденция за използване на хора с влошени психическо здраве с цел сексуална експлоатация. Това каза секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) Гергана Алексова по време на пресконференция. По думите на Алексова и този феномен се наблюдава при трафикантите и трафикирането на жертвите, именно защото хората са с влошено психическо състояние или имат ментални проблеми и не могат да бъдат достоверни свидетели в съда. "Техните свидетелски показания не могат да се използват, поради което делата срещу такива трафиканти обикновено се прекратяват. Този феномен го забелязахме през 2013 г., като тенденцията и през 2014 г. - сигналите за жертви, които връщаме от чужбина в България са именно такива. В нашите два приюта, които са на територията на България, в общините Варна и Бургас, точно такива са последните 10 случая, по които работим.


На въпрос, дали жертвите с влошено психическо състояние са били диагностицирани като такива, преди напускането на България или то е получено във времето, в което са били субект на трафик, тя отговори: "Не всички от тях са диагностицирани. Те са с леки психически или ментални отклонения. Ние го констатираме или го констатират в приютите, когато правят оценка на риска. На всяка една жертва, когато бъде настанена в приют или кризисен център, се прави такава оценка. Много от тези жертви са били трафикирани, в част от случите са попаднали в ситуация на трафик, заради член в семейството си. Те не са получили медицинска помощ преди трафикирането им в чужбина. И може би това е целта и начина, по който са използвани, защото не могат да преценят кое е най-добро за тях и са били подведени. Използвано е това тяхно уязвимо положение. При положение, че ние нямаме данни за състоянието им в момента, в който са трафикирани от България. Констатираме състоянието им, когато се върнат в страната. То наистина е много лошо. Това, което НКБТХ прави чрез своите приюти и чрез кризисни центрове, е оказване на моментална помощ от психолог, медицински лица, психиатър и цялата необходима помощ за всяка една от жертвите" , каза още тя.


По думите й, се прави оценка на риска, за да се види коя е най-спешната помощ, която трябва да бъде оказана на жертвата на трафик. Изчаква се жертвата да се възстанови, да се почувства защитена и да реши, дали да съдейства на органите на реда или да продължи периода си на размисъл. Алексова уточни още, че сигнал за жертвата с влошено психично състояние се подава по най-различни канали, включително и от хора, които са се възползвали от услугите на жертвите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във